Flakmoped som fortfarande tappar orken när den är varm

Fråga: Hej. Jag har varit inne här innan och frågat angående Flakmoped med Sachsmotor som tappar orken när den är varm. Nu har jag klyvt hela motorn och bytt ALLA packboxar men problemet kvarstår. Dock är det som du säger svårt att ställa in tändningen utan stroboskop men tändplattan står som den gjorde innan, kan det vara så att jag har oturen att cylindern har spruckit och hur vet man det?

Tacksam för alla svar.

Mvh Putte Andersson

Ps. Har för övrigt målat hela motorn mattsvart nu när den ändå revs ner.

Svar: Det är väldigt ovanligt att cylindrar spricker och om det mot förmodan skulle hända bör det gå att se sprickan – eller åtminstone spår av bränslet som sipprar ur den. Om nu motorn går bra när den är kall så gäller det att komma underfund med vad i motorn som förändras av värmen och leder till att den tappar kraften.

Jag har varit med om motorer som varit svårstartade när de är varma där kolvringarna har varit väldigt tunna, men då har det nog handlat om att det var låg kompression på grund av ringarna. Varför felet mest visade sig med varm motor var lite svårare att förstå. Kolvringsgapen ska vara max 0,5 – 0,8 mm om det ska bli tillräckligt tätt.

Det låter mer som att det är ånglås som ställer till det. Testa med att tanka alkylatbensin och se om problemet försvinner. Alkylatbensin har en högre kokpunkt en vanlig mackbensin. Låna eller köp en stroboskoplampa så du kan kontrollera och justera tändningen.

Jim Lundberg

Rulla till toppen