Renovera bromsok på Suzuki GSXR 1100

Fråga: Hej Jim. Har en Suzuki GSXR 1100 från 1987. Söker bra svar på renovering av bromsok av aluminium till ovanstående motorcykel som stått still i 24 år.

Har plockat isär oken vilka har en del ingrott bromsdamm och även avlagringar där tätningar ska sitta vilket är svårt att komma åt. Har använt bromsrengöring utan 100% resultat.

Har googlat en del på nätet om olika metoder men med tvivelaktiga svar.

Min frågor till dig är följande:

Fungerar ultraljudstvätt utan att missfärga eller skada aluminium? Tyvärr äger jag ingen ultraljudstvätt ännu.

Fungerar oxalsyra, citronsyra eller Yes var för sig tillsammans med varmt vatten utan att skada eller missfärga aluminiumet.

Vilken metod skulle du föredra eller har du ett ännu bättre alternativ typ fälgrengöring?

Tacksam för svar

Mvh Frans Henze

Svar: Ultraljudstvätten i sig missfärgar inte metaller. Dessa arbetar helt mekaniskt genom att skicka ljudvågor i vattnet som kortvarigt skapar små luftbubblor vilka snart kollapsar och det är då som de kollapsande bubblorna rycker loss smutspartiklarna från ytan på det som ska rengöras. Men ytan varken skadas eller missfärgas av detta. Däremot så kan tillsatser i tvättvattnet missfärga aluminium som är känslig mot både baser och syror vilket för oss in på nästa fråga.

De syror du räknat upp angriper aluminium på så vis att de kan missfärga ytan på aluminiumdetaljer. Men ibland kan missfärgningen skrubbas bort med en vanlig borste så att ytan blir ren och fin. Det beror lite på vilken typ av aluminiumlegering det gäller. Diskmedlet Yes angriper inte aluminium men är däremot en effektiv fettlösare – men inte något som tar bort oxid och ingrott bromsdamm.

Det jag tror att du vill få bort ur spåren för tätningar och liknande är troligtvis en blandning av smuts och aluminiumoxid som ett resultat av regnvatten och väg/bromsdamm och aluminiumoxid är ett väldigt hårt ämne som används bland annat i slipskivor. Syror är effektiva mot diverse oxider och fälgrengöring som du nämner brukar innehålla fosforsyra som betar ytan och framförallt angriper oxider.

Mitt tips är det klassiska: ”Prova först på en yta som inte syns”. Nu vet jag inte hur dina bromsok ser ut, men om de inte har någon form av ytbehandling (eloxering) så kan fälgrengöring vara värt att prova. Alternativt så kan du testa glasblästring (ytan blir matt) eller soda- eller kolsyreblästring (snällt mot ytan, men tar inte alltid bort hård smuts).

Jim Lundberg

Ultraljudstvätten rengör mekaniskt genom något som kallas för kavitation (kollapsande bubblor i vatten) men missfärgar ingenting så länge man använder en neutral tvättvätska som exempelvis kranvatten med tillsats av något rengöringsmedel. Det finns särskilda medel som man kan tillsätta vattnet, men bara vanligt handdiskmedel, typ Yes, effektiviserar rengöringen.
En mild variant av blästring är sodablästring. Men det är inte säkert att den klarar av att ta bort hårt sittande smuts.

Mer om bromsar och bromsok på tvåhjulingar

Kärvande bromsok på Yamaha XJ 750

Rengöra bromsslangar på Honda CBX 750

Inget tryck i bromsen på Baotian trots luftning

Rulla till toppen