Vad är det som sitter på svänghjulskåpan?

Fråga: Hej. Har fått tag på en ”Stockholmare” med Sachs 50/2 KS motor. Enligt förra ägaren som haft den i cirka fyra år hade han i princip bara tankat och kört den utan några problem. Dock upptäckte jag något på generatorkåpan jag aldrig sett tidigare. Den tidigare ägaren hade heller ingen aning.

Kan nån förklara funktionen om det nu finns någon?

Henrik

Svar: Gamla fordon har ofta olika modifieringar från tidigare ägare – en del bra, andra mindre bra. Tanken med röret i svänghjulskåpan kan vara en luftning för att släppa ut värme ur tändsystemet, men att rikta den framåt innebär även att den kommer att leda in vatten om man kör i regn.

Det kan även vara ett hål för tändningsinställning. I så fall borde det finnas en markering på svänghjulet som man skulle kunna lysa på genom hålet med en stroboskoplampa. Men det är svårt att veta hur ”uppfinnaren” har tänkt och om det överhuvudtaget var en bra grej.

Om du ska byta kåpan till en icke modifierad så ska du se till att du får den lite senare kåpan som sitter med tre skruvar. Äldre kåpor till tvåväxlad Sachs saknar skruven i framkant.

Någon som har fler tips? Lämna gärna en kommentar i fältet nedan.

Jim Lundberg

Mer om Stockholmare

Har jag en äkta Stockholmare?

Hängande stöd på MCB 1289 Stockholmare

Årsmodell på MCB 1273 ”Stockholmare”

Monteringsnummer på Kromstockholmare

Rulla till toppen