Mitt tändstift spricker!

Fråga: Hej, jag har ett litet problem med min veteranmoppe med Sachs 505-motor som är att ibland så spricker tändstiftets porslin eller tändhattens plast. Detta har hänt 3-4 gånger sedan jag skaffade moppen i mars. Jag har kollat runt lite och det verkar som att det är för att tändstiftet blir för varmt, men vad kan man åtgärda detta? Istället för att köpa ett nytt hela tiden

Vilmer

Svar: Tändstiftets porslinsisolator är väldigt stark och enda gången som jag sett att isolatorn har spruckit är när man hållet tändstiftsnyckeln snett vid åtdragning/lossande. Nu förutsätter jag att du menar den yttre delen av tändstiftet, inte isolatorfoten nere vid elektroderna.

Samma sak med tändhatten som inte heller spricker av värme. Är den av plast så smälter den om det blir för varmt. Är det en gammal tändhatt av bakelit som blir överhettad så förkolnas den av värmen.

Skulle motorn bli så varm att både tändstift och tändhatt skadas borde motorn värmenypa. Men har du kollat att tändstiften verkligen varit dragna i botten? Den mesta värmen som leds bort från ett tändstift gör det via metallpackningen under stiftet.

Ibland så stoppar folk i tändstift med för korta gängor. Då fylls de nedersta gängorna i topplocket med sot och när man sedan stoppar i ett tändstift med korrekt gänglängd kan detta ”stanna” vid åtdragning då stiftets gänga når ner till lockets sotfyllda gängor. Det kan kännas som att stiftet är korrekt åtdraget, men det har inte nått ner så långt att packningen är komprimerad och kan leda bort värme.

En annan sak: Du råkar inte ha en framskärm på mopeden som slår mot tändstiftet vid inbromsning eller i gupp?

Jim Lundberg

Honda CB125 K5 som dödar tändstift

Relaterade frågor

Vad säger tändstiftet?
Rulla till toppen